Wisenten

Woensdag 15 februari 2017
Ik heb al een tijd bijna geen mus meer gezien in mijn tuin, maar vandaag zie ik een mannetjesmus dorre grasjes plukken en er mee wegvliegen. Ik hoop binnenkort weer jonge musjes te zien (en veel).
Ik ga richting wisenten, maar tref al heel snel de koniks aan. Het is een grote groep.

De duinen zijn aardig onder handen genomen en er zitten nu hele stukken blank zand tussen.

Toch even kijken in de vogelhut. Alleen kuifeenden die dichtbij zitten.

Ze zeggen dat dennen niet in de duinen horen en ze willen er langzaamaan vanaf, maar ik vind ze zo mooi.

Dit keer neem ik niet het wisenten-wandelpad, maar fiets langs het Duinpieperpad. Waar je ook gaat in de duinen het is altijd wel mooi.

Ik tref het weer: 4 wisenten dicht bij het hek.

En dan komt de gezenderde wisent er ook nog bij.

Best een kolossaal beest.

Toch nog een klein beetje sneeuw op de foto gekregen met de wisenten er bij.

Drieteentje met zeeklit

Dinsdag 14 februari 2017
Vanaf de pier maak ik een foto van het strand. Door die kleine mensjes is het net een enorme vlakte, vind ik wel apart.

Een jonge scholekster (bruin oog) is lekker aan het badderen in het water.

Onderwijl doet een drieteenstrandlopertje zich tegoed aan een zeeklit.

Op het strand vinden veel vogels wel wat van hun gading, zo ook de zwarte kraai.

De kokmeeuwen en stormmeeuwen worden opgejaagd door een hond.

Nog een drieteenstrandlopertje met een zeeklit. Het smaakt hem goed.

Bijzonder zoals het strand er uit ziet nadat de sneeuwhoopjes zijn ontdooid.

Sneeuw op het strand

Zondag 12 februari 2017
Er is weer iemand bij de strandwacht nieuw en die ga ik welkom heten, ook al is het mijn beurt niet om te tellen. Het zou erg koud worden, maar de zon komt er wat door en het is goed te doen. Helaas ligt er weinig op de eblijn en de vloedlijn is ondergesneeuwd.

Het ziet er wel heel smakelijk uit, net slagroom.

Het was wel fijn dat we Herman van de strandwacht nog konden spreken, hij is ernstig ziek.

Krooneenden

Maandag 6 februari 2017
Ik ga op mijn elektrische fiets naar Panneland. Wow, dat gaat lekker, ik doe er maar 50 minuten over, dat kan ik meer doen. Ik loop met de excursie mee en kan nog een damhertje fotograferen voordat ze heel erg schuw worden omdat ze afgeknald worden.

Natuurlijk staan hier veel bomen, maar zo’n grote eik is toch wel bijzonder.

Niet zo heel goed te zien zijn de wijde buisjes van deze winterhoutzwam, het is net een netje.

Vier drukke koolmeesjes.

Ik verlaat de groep omdat ik naar de Zwanenplas wil, ik hoop dat de krooneenden daar op het water zitten. Guido en Claartje gaan met mij mee. We treffen het dat we er een paar zien, vrouwtjes en mannetjes.

Omdat er aan de andere kant van het water fotograferen zijn vliegen de krooneenden op en er komen er gelijk een heleboel uit het riet tevoorschijn. Helaas was mijn kaartje net vol en kon ik ze niet vliegende fotograferen. We lopen een stukje terug omdat ze daar neergestreken zijn. We komen langs een dorre boom met heel veel judasoren.

Van deze kant hebben we wel aardig zicht op de krooneenden, hier wat minder dan waar we net stonden, vanwege het riet er voor. Toch kan ik wel aardige foto’s maken. Ik vind het hele chique eenden.

Op het open stuk rennen de herten, ik heb dan altijd een beetje een safari-gevoel, hihi.

We lopen een stuk om, maar zo zien we ook rood bekermos, dat hadden we anders gemist.

Twee zeehondjes

Zaterdag 4 februari 2017
Ik ben druk bezig met de voorbereiding van de lezing over het strand en wil wat schelpen verzamelen, maar er ligt niet veel. In de branding staan veel zilvermeeuwen.

Heel veel jonge vogels staan er tussen.

Op de pier zit niet veel en ik rij om de jachthaven heen naar het andere stukje pier. Daar zwemmen 2 zeehonden, dat zie ik niet veel twee bij elkaar.

Alsof ze een beetje aan het genieten zijn. De snorharen blinken er van.

Het voorjaar begint

Vrijdag 3 februari 2017
Na het badminton fiets ik door naar het landje van Gruijters, maar daar is niets te beleven. Op het water van Nova Zembla zie ik parkganzen paren, daarna vliegen ze een stukje en landen even verderop.

Kleine voorjaarsspanners

Donderdag 2 februari 2017
Vanavond houden we weer een nachtvlinderavond. Als ik kom zitten er al 2 vlinders op het doek. O.a. een perentak.

Verder komen er, ondanks de regen, veel kleine voorjaarsspanners, die allemaal verschillend in tekening zijn.

Er zit ook een kleine voorjaarsspanner op het smeer.

Eitjes of hagel?

Donderdag 2 februari 2017
Ik ga nog eens inventariseren op het strand. Ik zie iets wits op het strand en veeg mijn vinger er door.

Als ik het op mijn hand houd denk ik dat het eitjes zijn, het smelt ook niet gelijk. Ik heb het op het facebook van de strandwerkgemeenschappen gezet en iemand denkt dat het hagel is. Achteraf denk ik dat het hele fijne hagel is geweest, want de ‘korrels’ zijn maar 1-2 mm groot.

Het was wel een laagje van amper 1 cm dik, dus toch hagel??

Soms is het strand helemaal egaal, andere keren, zoals nu, bestaat het uit hobbels en bobbels.

Wisentenpad

Dinsdag 31 januari 2017
Tot eind februari is het wisentenpad nog open. Ik ga het vandaag verkennen en misschien kom ik de wisenten ook nog tegen. Op weg er naar toe kom ik langs de grote bonte specht die daar heel vaak zit (of een van de …).

Bij het Vogelmeer ga ik toch ook even kijken, maar het meer is bevroren en er zitten behalve de knobbelzwanen verder geen vogels. Het vriest niet meer en het ijs is aan het breken.

Ik zet mijn fiets aan het begin van het wisentenpad en loop het pad tot het eind.

Het duin is hier vrij ruig, echt zoals het duin behoort te zijn (vind ik).

Goudplevier

Woensdag 25 januari 2017
Naar aanleiding van een artikel in ‘Vogels’ ga ik met de trein naar Nunspeet om van daaruit naar het Veluwemeer te wandelen. Eerst natuurlijk nog een kop koffie in de stad voordat ik straks niks meer tegen kom. Op het plein voor het restaurant staan 3 mooie herten die verlicht kunnen worden.

Eenmaal tussen de weilanden zie ik heel veel vliegende kolganzen.

De nijlganzen zijn zo schuw dat ze al wegvliegen terwijl ze nog best ver weg zaten.

Eindelijk kom ik bij het Veluwemeer aan, maar er staat veel riet voor. Net als ik tussen het riet een plek vind waar iets overzicht is hoor ik een stem achter me. Een man was het riet snijden en rust even uit zodat ik hem niet zag. Hij zegt dat ik wel bij het water kan komen en hij loopt voor tot het water. Helaas vliegen de vogels die nog vrij dichtbij zaten nu ook nog weg. De vogelhut waar ik naar toe wil is nog een half uur verder lopen, maar het is mooi weer dus ga ik door. Bij de vogelhut zitten 2 roodborstjes in de buurt. Een in de heg en een op het gras.

Ook bij de vogelhut is weinig te zien, want vanwege het ijs zitten de ganzen en zwanen veel te ver weg.

En de grootste groep zit precies aan de andere kant van het water. Daar zitten meer kleine zwanen tussen.

Omdat er niet veel te beleven valt loop ik gelijk weer terug en dan wordt het pas leuk. In een weiland zie ik 2 goudplevieren.

En er lopen ook 3 kemphanen en wat kieviten. Nog verder weg zie ik een grote zilverreiger die een andere grote zilverreiger weg jaagt. Het is wel een heel eind wandelen, maar ik denk dat ik toch eens terug kom als er geen ijs meer ligt.

Badderende kokmeeuw

Dinsdag 24 januari 2017
Vaak zie ik dat een kokmeeuw na het badderen …

… even omhoog springt.

Twee eksters even bij elkaar.

Bij de ingang van de jachthaven hoop ik nog de parelduiker te zien en dan komt Giel net aanlopen. We staan te praten en opeens zeg ik: “Daar is hij.” Op dat moment is hij behoorlijk dichtbij, maar voordat we onze camera’s gereed hebben is hij alweer onder gedoken en zien we hem alleen nog heel ver. Ik fiets nog wel naar het eind van de pier, helaas trekt het daar binnen een minuut helemaal dicht.

Waterral

Zaterdag 21 januari 2017
Ik wil in de omgeving kijken of er wel wakken zijn voor de watervogels. Dat valt gelukkig mee. Het is alsof de linker meerkoet aan het zingen is en de rechter denkt: “Nou, van mij hoeft het niet.”

De meerkoetjes staan op het ijs, maar er is een wak.

Dan probeert de meerkoet of het met ballet beter gaat.

De grote zilverreiger zit nog wel in Spaarnwoude, ik hoop dat die nog wel wat vangt.

Bij het Fort Benoorden is bij de boom het water open, dus daar sta ik een tijdje te kijken of er misschien een ijsvogel aan komt. Een vogel vliegt uit de boom naar het riet. Ik ga op de oever staan en dan zie ik tot mijn verbazing dat het een waterral is. Geweldig! Hij loopt over het ijs langs het riet, dan schiet hij naar voren en jaagt een andere waterral weg die naar de boom terug vliegt. Een slechte foto, maar ik vind hem zo grappig, hij duikt in elkaar om af te zetten …

… en vliegt dan naar het riet.

Even later komt hij weer tevoorschijn en loopt voor me langs. Ik vind het fantastisch. De eerste keer een waterral op de foto en dan zo’n plaatje!

In de vaart naar het Fort is nu niets te beleven, achter het Fort is het water open, maar daar kan ik niet komen.

Ik rij door de Heksloot en zie daar kolganzen, de donkere strepen op hun buik vind ik zo leuk, maar dan moeten ze wel net naar je toe gedraaid zijn.

Heerlijk dat ik nu een elektrische fiets heb. Ik rij helemaal langs de Houtrakbeemden en dan terug richting Spaarndam. Ik hoopte dat er kleine of wilde zwanen in de plas van de Houtrak zitten, maar nu zie ik 5 kleine zwanen in de buurt van de A9. Twee volwassen en drie jonge kleine zwanen. De snavel van de jonge zijn roze.

Ik ben de ganzen al voorbij gereden, maar ik ga een stukje terug omdat ik me herinner dat hier ook rietganzen moeten zitten. Inderdaad die met het donkere snavelpuntje zijn de Toendra/Taiga-rietganzen.

Ik ga terug via het landje van Gruijters, waarop wordt geschaatst. Het water van Zijkanaal B onder de brug is nog helemaal open. De kuifeend komt mooi uit in de weerspiegeling van de woonboot.

Kennemerduinen

Donderdag 19 januari 2017
De buizerd in de Kennemerduinen komt net aanvliegen.
Het Vogelmeervosje 😉

Mooi zo in het landschap.

Het ziet er koud uit, maar het is heerlijk weer.

Genieten in de duinen.

Ten zuiden van het Vogelmeer denk ik een klapekster te zien, maar dat klopt niet want hij klapt niet, dus is het een gewone ekster 😉 Even verderop is het Spartelmeer. Acht knobbelzwanen op het meer.

Ik loop langs het meer zodat ik de zon niet tegen heb. Dan kan ik ze mooi fotograferen. Na een tijdje vliegen er 6 op en de 2 die apart staan zie ik langs vliegen als ik alweer bij mijn fiets ben.

De duinen zijn misschien wel de mooiste plekken van Nederland.

Mijn fiets gaat voorop bij het passeren van de wandelende duinen, ik wacht tot ze overgestoken zijn.

De blauwe reigers staan voor niets te wachten in het Vogelmeer, een visje vangen zit er niet in.

Geen rode zonsondergang, maar wel mooi.

Parelduiker

Dinsdag 17 januari 2017
Op de pier zie ik net op tijd dat de aalscholver die net aan is komen vliegen al gelijk een zeedonderpad te pakken heeft.

Verder zie ik niets op de pier, maar iemand zegt dat de brilduikers er wel zitten en dan zie ik ze ook, maar ze zitten net te ver. Ik vind het makkelijk dat ik op de fiets ben, want ik ben op zoek naar de parelduiker en dan is het makkelijk om de haven rond te fietsen. Gelukkig zie ik hem gelijk en zit hij ook niet al te ver. Dan kan ik gelijk een leuke foto maken als hij zich uit rekt.

Hij heeft ook zijn vleugels wat wijd als hij gaat duiken.

Het is nog een jonge vogel.

Bij het Kennemermeer zwemmen langs het riet aan de overkant wintertalingen, tafeleenden en wilde eenden en er zitten veel meeuwen op het water, waarvan er een paar wegvliegen.

Wat een geluk

Maandag 16 januari 2017
Met de KNNV-excursie gaan we gelijk naar het strand omdat ik verwacht dat er nog veel ligt. Weer ligt er op de eblijn vrijwel niets, maar bij de pier des te meer. Nog heel veel zeesterren, maar nu echt levend, deze ster probeert een Amerikaanse zwaardschede te verschalken.

Een andere Amerikaanse zwaardschede probeert zich nog in te graven. Even gaat dat snel, maar dan blijft hij steken (moe?).

Na het strandonderzoek gaan we de pier op vanwege de zeekoet die aan de andere kant zwemt. Eerst zie ik net 9 steenlopers aan komen vliegen.

De zeekoet zit mooi dicht aan de kant, hebben wij even mazzel.

Grappig dat hij zijn vleugels steeds iets wijd houdt en bij het duiken gaan de vleugels helemaal wijd.

Bij het begin van de pier hebben we zicht over de haven en we zien de parelduiker helemaal aan de andere kant. Hier zit de kuifaalscholver vaak en nu zit hij er weer.

Na de koffie ga ik toch weer kijken bij de haven of ik de parelduiker zie. Ik sta daar met Guido en opeens ziet hij hem aan komen vliegen en hij gaat mooi in de buurt zitten.

Heb ik even geluk.

Aan het eind van deze prachtige dag was de omgeving opeens voorzien van een roze wolk. De zon was rood en de mist werd daardoor roze, maar binnen een paar minuten was het potdicht.

Slagveld

Zondag 15 januari 2017
Bij de eblijn ligt niet eens zoveel aanspoelsel, maar als we bij de pier komen liggen er duizenden zeesterren.

Ze zijn met de vloed aangespoeld, dus nog heel vers.

Deze drenkeling klampt zich nog vast aan een stukje hout.

Een lekker dikkerdje.

Vanwege springtij is het extreem laag water. Sinds jaren vind ik nu ook weer eens een fluwelen zwemkrab.

Op het strand zijn afdrukken van de zeesterren, maar de sterren zijn verdwenen. Die zullen wel opgepikt zijn door meeuwen.

Op Facebook worden heel veel meldingen gemaakt van de gigantische aanspoelsels op de stranden van heel Nederland. Bij Kijkduin zijn duizenden levende otterschelpen aangespoeld. Veel nagelkrabben ergens daar in de buurt. Ook heel bijzondere vondsten, zoals een cirkelkrab bij Katwijk.

Stormachtig

Zaterdag 14 december 2017
Het heeft vannacht gestormd en ik ga kijken op het strand of er veel aangespoeld is. Niet dus, alleen op de hoge vloedlijn ligt vrij veel, maar dat is al oud. Er staan heel veel meeuwen op het strand. Voor surfers is het prachtig die hoge golven.

Je mag de pier niet op en dat is maar goed ook. Zelfs aan het begin slaan de golven er over.

Af en toe vliegen de meeuwen op.

Er staan er ook veel net tot hun buik in het water.

IJsbeelden

Woensdag 11 januari 2017
Met Giel ga ik naar de ijsbeelden in Amsterdam. Dankzij zijn intreekaartje kunnen we een uur voordat de tent open gaat al naar binnen om foto’s te nemen. Het thema is muziek en musicals. De beelden zijn zo ontzettend goed gemaakt tot in de details. De verlichting wisselt steeds van kleur en bij elk thema wordt bijpassende muziek gedraaid.
Het meisje met de hond hoort bij de zigeunermuziek.

Yoda van Starwars.

Jukebox, Rock and roll.

Disco.

The Lion King.

Elvis.

African voices.

Prince en David Bowie.

Zigeunermuziek.

African voices.

Koor.

Popmuziek.

De tent staat vlak bij de Arena en die zie je hier weerspiegeld in een gebouw.

Dodaarsje met garnaal

Dinsdag 10 januari 2017
Er zou een parelduiker in de jachthaven zitten. Ik fiets de hele jachthaven rond, maar niet gezien. Behoorlijk hoge golven slaan op de pier en het is hoog water, toch kan ik door fietsen, maar ik ga niet tot het eind van de pier.
In de jachthaven zit een dodaarsje met een steurgarnaal te hannessen, hij wil niet erg naar binnen. Daardoor heb ik wel de tijd om te fotograferen, want hij duikt nu niet onder en zit vlak aan de kant.

Uitleg schelp

Zondag 8 januari 2017
Ik ben al druk bezig met de voorbereiding van mijn lezing over het strand. De binnenkant van een otterschelp leent zich wel voor uitleg.

Laatste kruimel

Vrijdag 6 januari 2017
Een torenvalk gaat met een prooi op een paal zitten en hij vertrekt niet tot de laatste kruimel op is.

Veel Canadese ganzen op de weilanden van de Heksloot en daar zit 1 brandgans tussen. De sloten in de Heksloot zijn bevroren, daar valt verder niets te beleven.
Bij Velserbroek sta ik naar een kat te kijken die in een struik zit boven het licht bevroren water. Ik heb de dierenambulance gebeld, want ik ben bang dat hij uit de struik valt en dan door het ijs zakt. Gelukkig springt hij er zelf uit. Ondertussen komt er een zwaan aan vliegen en die wil in de sloot landen, maar daar ligt ijs en hij glijdt een stuk door. Daarom is hij denk ik een beetje boos door zo’n modderfiguur en hij jaagt de zwanen die daar op het landje zijn op en bijt een pluk veren uit een kont.

Even verderop zijn ook veel Canadese ganzen.

Brilduiker

Donderdag 5 januari 2017
Heel wat beter weer dan de laatste paar dagen met behoorlijke storm. Bijna windstil, toch vrij hoge golven. Niet veel vogels bij de pier, een brilduiker is toch wel leuk om te fotograferen. Jammer dat de groene kleur van de kop niet uit komt.

Zeesterren

Maandag 2 januari 2017
2008 was de laatste keer dat ik een hele fluwelen zwemkrab heb gezien, daarna in 2009 en 2011 nog poten. Eindelijk vandaag weer eens een bijna hele. Jammer dat de rode ogen ontbreken.
20170102_1422fluwelen_zwemkrab_strand Sony A77ii 400mm
Vorige week zijn er erg veel zeesterren aangespoeld op de stranden. Vandaag vinden we op het strand van IJmuiden ook wel een aantal, maar niet gigantisch. Leuk dat er iemand is geweest die er een decoratief geheel van heeft gemaakt.
20170102_1434zeesterren_strand2
Na de strandwacht ga ik nog even naar de pier. Vrij hoge golven en deze vind ik fantastisch.
20170102_1552golf_pier3

Vuurwerk

Zondag 1 januari 2017
Een liefdevol jaar toegewenst met warm vuurwerk.
20170101_0016vuurwerk Sony A77ii 18-55mm
De katten geven niet veel om vuurwerk, Bella blijft lekker op de bank liggen, wel met haar oortjes gespitst. Alleen zat Izzy bij het gordijn toen er een voetzoeker tegen het raam kwam, ja toen was ze achter de bank gekropen (maar niet lang).
20170101_0030bella_bank

Laatste zonsondergang

Vrijdag 30 december 2016
Na een speelse bui is Izzy weer even rustig 😉
20161230_1434izzy_bank2a  Sony A77ii 18-55mm
Er staat veel meer wind op de pier dan ik verwachtte en er is niet veel te beleven op de pier en het strand. Nou vooruit dan: de laatste zonsondergang die ik fotografeer dit jaar.
20161230_1611zonsondergang_pier Sony A77ii 400mm