Boterbloemen

Donderdag 23 juni 2022
A.s. zaterdag mag ik gids spelen voor de plantengroep van de KNNV Zoetermeer. Vandaag kijk ik daarom waar de bijzondere planten precies staan, want de ‘gewone’ planten zullen ze wel kennen denk ik. Dat is niet altijd waar want hier komen toch weer andere planten voor dan bij de mensen uit andere delen van het land. De scherpe boterbloem zullen de meesten wel kennen, maar ik moet wel opzoeken welke boterbloem dit nu precies is.

De moeraswespenorchis is vroeg dit jaar.

Zompvergeetmenietje.

Bij de zwarte els kijk ik of ik de rups van de elzenuil kan vinden. Dat kan ik beter in juli doen, dus op zoek naar andere beestjes en natuurlijk zijn die er wel, zoals deze sluipwesp, een Pimplinae-soort.

Waterpunge van bovenaf.

Dat valt tegen: slechts 1 groenknolorchis vind ik. Ik buig het riet erbij in een knoop zodat ik deze terug kan vinden, want het was heel goed zoeken. Drie jaar geleden telden we er 30.000, nu zijn het er zo weinig dat het treurig is. Het is wel enigszins verklaarbaar, want het is een pionierssoort en het gebied groeit aardig dicht.

De okergele spanner laat zich van alle kanten zien, deze foto vind ik leuk vanwege dat koppie.

Bij de noorduitgang weet ik een berkensigarenmakerhuisje te vinden. Een heel klein kevertje snijdt het blad tot de nerf in en maakt er dan een kokertje van waar de larf in kan groeien. Alleen is dit geen berk, maar een els.

De hele bergen maaisel zijn weggehaald en hier en daar is geschraapt waar de bodem vrijgekomen is, daar zie ik kleine koolwitjes mineralen drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.