Koekoek

Woensdag 6 mei 2020
Met Dick heb ik afgesproken bij de Vondelweg omdat hij mee wil kijken naar insecten. Ik wijs hem op een kleine bladwesp (Selandria serva misschien) en ik kan hem vertellen wat het verschil is met een gewone wesp (bladwesp heeft geen wespentaille).

Ik weet dat deze langpootmuggen Tipula vernalis heten, ze hebben geen Nederlandse naam. Dik wijst me op de mooie ogen van de muggen.

Een strontvlieg herken ik makkelijk. Dit is een mannetje, want geel van kleur en heel harig. Ik denk dat hij een vlindertje te pakken heeft.

En dan zijn er niet alleen langpootmuggen, maar ook steltmuggen. Dit fraaie exemplaar is Limonia phragmitidis.

We ontdekken een vlieg met een rood achterlijf en als ik goed kijk zie ik dat het een enorme snuit heeft, dus een snuitvlieg en wel de gewone.

Dit kleine snuitkevertje is een lissenboorder en hij kijkt nieuwsgierig over het randje van het blaadje van de boterbloem.

Toch weer langs het landje van Gruijters gereden, waar ik al gelijk een rietzanger hoor en hem makkelijk weet te spotten.

Bergeenden hebben een rondje gemaakt en nemen hun plekje weer in beslag.

Alsof de lepelaar op iemand afloopt die hij met open armen ontvangt.

Twee futen zitten in het water naast het landje en zijn nog aan het baltsen.

Op dezelfde plek als vorig jaar hoor ik de koekoek. Ik wil daar wel kijken of ik hem ergens zie, maar het is daar wat druk en het komt nog wel een keer, dus fiets ik verder. Daar hoor ik hem toch weer en ik loop om de bomen heen en daar zie ik hem gewoon vrij zitten. Helemaal blij ben ik, vooral omdat ik de Nikon P1000 mee heb, daarmee kan ik hem zo vol in beeld krijgen dat hij er zelfs niet helemaal op staat. Het mooist vind ik deze foto met zijn staart een beetje wijd. Mijn dag is helemaal goed, dank je de koekoek.

2 thoughts on “Koekoek

 1. Ohhoh……… jij hebt gewoon de KOEKOEK ? Wat ontzettend gaaf Alie. Ik hoor hem alleen maar jij weet hem verdori ook nog eens mooi te platen! Heel wat anders dan die muggen en wespen hahahahaha….
  Rietzanger heb je ook al zo mooi en ook de lepelaar is een echte leuke foto hahahahah…..
  Misschien binnenkort toch maar weer eens die kant op. heb de 1e week van juni vrij (tot dusver dan hihi……
  Lieve groetjes,
  Helma

 2. Wat een gewéldige foto van de Lepelaar ! Zeker in deze tijd waarin omarming niet meer voorkomt, énig !
  Een plaatje van de Rietzanger en Koekoek zo tegen de prachtige blauwe lucht.
  De mooie foto van de Bergeenden ( goeie timing) en Futen zijn kadootje voor het oog.
  Natuurlijk de insecten zijn ook geweldig, vooral de scherpe foto van de Snuitvlieg, nooit eerder zo’n leuk snuitje van dichtbij gezien ……
  Foto Lepelaar leuk voor een wedstrijd !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.