Taxon expeditie

Donderdag 25 augustus 2022
Taxon Expeditions doet buurtonderzoek, o.a. in Amsterdam om nieuwe soorten te vinden en het inventariseren van soorten in een buurt. Deze week zijn ze aan de westkant van Amsterdam en vandaag bij de Koningshoeve in Spaarnwoude. Ik heb me opgegeven om mee te doen omdat dat me heel spannend en leuk lijkt. Er zijn meerdere amateurs aanwezig en de gestudeerden doen mee, waaronder een jonge man die met DNA uit zoekt welk soort het is.
Vannacht zijn er nachtvlinders gevangen Ik ben daarom wat vroeger heen gegaan om alvast te kijken. Een essenuil is nieuw voor mij, alleen zit die wat ongelukkig in de kist. Bart zegt dat die soort meestal wel blijft zitten als hij de kist open doet. Jaja, op hetzelfde moment vliegt de essenuil er uit. Gelukkig gaat hij dichtbij op een blad zitten. Jammer dat de foto niet zo mooi is geworden.

Na een voorstelronde in de boerderij gaan we naar buiten om de vlinders en bijvangsten te bekijken en het verhaal van Bart te horen. Hij heeft maar liefst honderd soorten geteld. Er zit ook een grote spinnende watertor bij, pfoe wat een joekel.

Een micro: de levervlekmot.

Eindelijk weer eens een agaatvlinder.

Half 11 gaan we op pad om in de slootjes slakjes te vinden en waterbeestjes. Arend neemt zijn werk zeer serieus.

Ik veeg met een net door het water en heb in mijn buisje al wat vangsten, o.a. een bootsmannetje. Het lijkt alsof ik ook larven heb, maar die staan op het plaatje van het buisje als voorbeeld.

Ik heb wel een libellenlarf en 2 vlokreeftjes die elkaar omarmen in mijn netje.

De witte waterbloemen heten kikkerbeet.

Piet heeft een tiendoornige stekelbaars gevangen, die kleuren zou je toch niet verwachten.

In de boerderij willen we onderzoeken wat we hebben gevangen, maar een waterwants doet zich al te goed aan een bootsmannetje.

Van NH-Nieuws wordt er ook gefilmd. Rob legt uit wat hij aan het doen is.

We krijgen hier een broodmaaltijd. De kippetjes die hier rondlopen vind ik zo ontzettend leuk.

’s Middags gaan we het veld in om sprinkhanen, kevers en andere insecten te vangen en te determineren.

Ik vind een bronsgriendhaantje die in de collectie gaat. Terug bij de boerderij vliegen daar een paar soorten vlinders, een Icarusblauwtje, een geaderd witje en tot mijn vreugde een landkaartje.

We krijgen een ijsje en terwijl we wachten op het eten zet Henk het haantje bij Iva op schoot, ze vindt het doodeng.

Mooi op tijd wordt de dag afgesloten en kan ik nog even langs het landje van Gruijters waar een stuk of 100 kieviten staan. Later zie ik op de foto ook nog 2 watersnippen.

Eén gedachte over “Taxon expeditie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.